Frankovka pochází ze dvou malých 50 litrových sudů, ve kterých ležela 6 měsíců. Zajímavá kombinace dvou šarží nabízí zpočátku svěží ovocnou kyselinku, která pozvolna přechází do lehkých pikantních tónů. Ovocná chuť peckového ovoce s delší dochutí a dotekem dřeva - vanillky.
Základní charakteristika Frankovky
Jedná se o naší nejpěstovanější a nerozšířenější modrou odrůdu révy vinné (5,3 % z celkové plochy vinic). Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejrozšířenější je na Velkopavlovicku a Slovácku.
Barva vína
Bývá sytá, intenzivní rubínová.
Vůně vína
Obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření.
Chuť vína
Obvykle bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou.